Bettskena

Om du ofta vaknar med huvudvärk eller ömma käkar kan det bero på att du gnisslar, pressar eller biter ihop dina tänder. En bettskena kan hjälpa.

Att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna är vanligt och beror ofta på stress. En bettskena kan lindra eller ta bort besvären. Det är en formgjuten plastskena i mjuk- eller hårdplast som du använder under natten för att skydda tänderna mot slitskador.
Hård bettskena
En hård bettskena i hårdplast har flera funktioner. Det är vanligt att man är i behov av en hård bettskena om man gnisslar (bruxning) eller pressar tänderna. Oftast förekommer gnisslingar och pressning under natten i omedvetet tillstånd, det kan även ske mitt på dagen på grund av stress. Om man inte behandlar detta kan slitage på käkleden, stela käkmuskler eller huvudvärk förekomma på grund av överansträngning. Även tänderna kan brytas ned och skada emaljen, detta kan i sin tur leda till ilningar och insjunket bett. Vid behov av en bettskena utför tandläkaren en grundlig utredning om ditt specifika behov av en hård bettskena. Den hårda bettskenan används oftast i överkäken, och leder till en förbättrad funktion i tuggsystemet och bidrar till att spända käkmuskler kan slappna av. Våra tandläkare tar ett snabbt avtryck i över och underkäken, så att våra tandtekniker kan utforma en optimal bettskena i hårdplast som tillåter underkäken att röra sig fritt.

Mjuk plastskena
En mjuk plastskena är oftast nödvändigt vid större protetiska ersättningar som broar eller implantat, detta för att förhindra slitage på den nya konstruktionen. Denna sorts skena kan bli sliten med tiden, och det är därför viktigt att den förnyas efter en viss tid.

Skötsel
Borsta skenan efter användning på morgonen med din tandborste under kallt rinnande vatten och med tandkräm. Förvaras torrt eller i ett glas vatten när den inte används.

Vid större slitage av hård bettskena eller mjuk plastskena, rekommenderas att kontakta oss för att utvärdera din situation. Tveka inte att kontakta oss angående frågor som rör skenor.